Bild

En sida om bilder i alla former – foto, film, måleri och grafik.

Mina foton

Bilden nedan är nästan en fixeringsbild. När man betraktat den en stund växer det fram mönster och former ur grenverket.

När jag letade igenom mitt bildarkiv upptäckte jag att de flesta av de bilder som jag själv är relativt nöjd med endast finns på dia. För tillfället har jag inte tillgång till en scanner som klarar diafilm. Jag återkommer med fler bilder när scannerfrågan är löst.

Fotolänkar

Fotosidan.se – En stor fotomötesplats. Artiklar, recensionsbank, livaktiga diskussionsfora, prylmarknad, egna bildalbum med möjlighet till kritik.

Masters of Photography – En amerikansk webbplats med många klassiska fotografer. Upp till 15 bilder per fotograf. Man har möjlighet att använda upp till sex bilder Masters of Photography på sin egen webbplats, läs om reglerna i FAQ.

Google Web Directory – En bra utgångspunkt om man vill hitta webbresurser om fotografi. Jag gillar särskilt kategorin Arts-Photography-Photographers-Masters. Här hittar du Googles svenska fotokatalog.

Vårgårda Fotoklubb – Nordens största fotoklubb har en given plats i min länksamling. I synnerhet som den mest kände medlemmen, Tore Hagman, har tagit flera vackra bilder i markerna på den gård där jag växte upp.

Film

Sju Samurajer – En film som har allt. Stark historia, fantastiskt foto, skådespelare som slår det mesta (Toshirô Mifune i en tidig höjdarroll som samuraj-wannaben Kikuchiyo). Kanske inte Kurosawas bästa men definitivt ett mästerverk.

Gökboet – En av få filmer som, nästan, når upp till den litterära förlagan. Det förklaras framförallt av prespektivförskjutningen mellan boken och filmen. I boken är det indianen, ”Hövding Sopasopa”, som berättar historien, i filmen är det kameran som är den allseende berättaren. Jack Nicholson när han var som bäst, numera är hans skådespeleri nästan nere i Ulf Brunnberg-nivå.
L.A. Confidential – Ännu en film gjord på en bra bok. Författaren James Ellroy är, i mitt tycke, den främste av dagens amerikanska kriminalförfattare. Han blandar verklighet och fiktion på ett sätt som bara kan betecknas som fasansväckande. ”L.A. Konfidentiellt” utgör, tillsammans med ”En ameri-kansk myt”, höjdpunkten i hans författarskap.
Shrek – En sant åldersblind film, dvs en film som uppskattas av alla åldrar. Humor, bra soundtrack och mängder av anspelningar på klassiska sagor och filmer som bara svischar förbi gör det till en rulle som man kan se om och om igen. Versionen med svenskt tal är ovanligt lyckad, nästan bättre än originalet. Extranumret ”Shrek In The Swamp Karaoke Dance Party” är i sig tillräckligt motiv för att köpa videoversionen. Till Shrek´s officiella hemsida.

Filmlänkar

Filmtipset – en strålande tjänst för alla som det minsta film-intresserade. Filmtipsets grundidé är att jämföra din filmsmak med andras för att på bästa sätt rekommendera dig filmer du inte sett. Det fungerar fantastiskt bra, betygssättningen är häpnadsväckande precis. På min sida kan du se vilka filmer jag betygsattt.

Svenska Filminstitutet – Omfattande kunskapsbank om svensk film och utförlig information om institutets verksamhet. Bra länksamling.

Göteborg Film Festival – Som sann lokalpatriot måste jag ta med Göteborgs Filmfestival, trots den fåniga särskrivningen.

Måleri och grafik

P G Thelander är min favoritkonstnär. Du kan se en del av hans bilder på Artglobe.