Ljud

Här nedan hittar du personligt tyckande och länktips om ljud. Med ljud avses här tal, sång och musik. Är du ”ljudfetischist” (t ex intresserad av det perfekta hifi-ljudet eller hur många decibel man kan dra på i en personbil utan att rutorna spricker) slösar du bara tid på den här sidan.

Talradio

Jag har lyssnat mycket på traditionell radio genom åren. Det är ett suveränt medium. Med en mycket enkel utrustning kan man lyssna när- och varsomhelst.

SR P1

Mest lyssnar jag på Sveriges Radio P1. Det är public service när den är som bäst. En omväxlande blandning av smala och breda program. Nästan allt är av hög kvalitet, oavsett om det fråga om nyheter, drama, vetenskap, matlagning eller något annat.

Pricken över i är att man äntligen börjat sända P1 som webbradio. Man kan naturligtvis lyssna till direktsändningarna. Men allra bäst är att man också kan lyssna till de flesta programmen när man själv vill. Det senaste programmet finns alltid tillgängligt strax efter sändningen. I vissa fall finns också ett programarkiv så att man kan lysna på äldre program. Lyssna på P1.

Musikradio

Att lyssna på musikradio över etern är i princip omöjligt på dagtid.

De kommersiella radiostationerna erbjuder alla ungefär samma smet av aktuell hitmusik, interfolierad av taffligt producerade reklaminslag. Ofta kompletteras detta med någon form av programverksamhet. Oavsett typ av program leds de samma slags intelligensbefriade gaphalsar. De är för det mesta två eller fler. Skälet är antagligen det då alltid finns någon som kan prata medan tankeverksamheten står stilla hos de andra.

Sveriges Radio P3 har mycket bättre variation i sitt musikutbud än reklamkanalerna. Problemet är att kanalen på dagtid fylls av program som Morgonpasset, Folkradion, Christer osv. Enligt SR:s ledning är ”P3 är radio för alla unga människor i Sverige.” För att konkurrera med reklamkanalerna om de unga lyssnarna har man kopierat programformaten men med ett ”seriösare” innehåll.

Följden har blivit en räcka med program där programledarna upphöjer diverse banaliteter till allmängiltigas nivå. I ”prettovarianten” görs det i en pseudointellektuell diskussion mellan programledarna. I ”mysversionen” småpratar programledarna med lyssnarna, man riktigt ser hur de (programledarna) lägger huvudet på sned och nickar instämmande. De gånger man tar upp seriösa ämnen är programledarnas kunskaper och erfarenheter sällan tillräckliga för att åstadkomma meningsfyllda inslag. Läs gärnapressreleasen om relationsprogrammet Christer, den säger allt.

För en vuxen, normalbegåvad människa som vill lyssna på varierad musik utan störande inslag är webbradion räddningen.

Etherbeat

Etherbeat (tidigare Radio Boombastic) beskriver sig så här: ”Etherbeat Radio is an internet only radio station, playing an eclectic and seriously funky mix of music to a large global audience of dedicated music lovers. Etherbeat plays music uninterrupted by adverstisements and chat. Our mission is to reclaim ’radio’ for the musically adventurous audience through imaginative playlisting unconstrained by the usual concerns of Top 40 commercialism… ”

SR X

SR X sänder pop- och rockmusik från de senaste fem decennierna – ”låtar du glömt för länge sedan och med musik du inte ens visste att du gillade” Kanske aningen för slätstruket låtval för min smak.

SR P3

Allt är inte elände i SR P3. Det är bara programmen på vardagar 06-18 som suger. I övrigt innehåller programtablån många bra program, tyvärr på tider då jag normalt inte lyssnar på radio. Men då finns ju som tur är webbradion. Musikjournalen med de olika genreprogram-men, t ex P3 Pop, är för det mesta lyssningsvärd.

Musiksajter

Epitonic

Epitonic är en strålande bra musiksajt med nedladdningsbara mp3- och wma-filer. Det går också att lyssna direkt, både till enskilda låtar och till alla låtar på en sida. Man kan hitta musik inom goth, electronica, world-music, punk, indie rock, drum & bass, jazz och klassiskt. Ett sparsmakat urval gör att kvaliteten överlag är mycket hög. Alla artister presenteras och recenseras på ett insatt och underhållande sätt. Gänget bakom webbplatsen lyckas verkligen förmedla sin passion för musik. Så ska en slipsten dras!

Min musik

Här kommer mer innehåll efterhand, tillsvidare får ni hålla tillgodo med lite musiktips.

 

Punk

Div. artister – The Best Punk Album In The World…Ever!, Virgin, 1995
44 verkliga ”classic punk essentials” !

Jazz

Miles Davis – ’58 Miles (featuring Stella By Starlight), Columbia, 1991
Miles Davis, John Coltrane, Cannonball Adderley och Bill Evans i sju fantastiska upptagningar från 1958!

Cannonball Adderley – Jazz Masters 31, Verve, 1994
Såå bra!

 

Nytt

CornershopHandcream For A Generation, Wiiija Records/Beggars Group, 2002
Tjinder Singh har slagit till igen! Läs om Cornershop på Epitonic!

KinkyKinky, 2002 och Atlas, 2003, Sonic 360.
Ett band jag upptäckte på Epitonic. Tänk er Prodigy spela Latin med en traditionell rocksättning (med lite komplement)! Läs och lyssna hos Sonic 360!

CalexicoEven My Sure Things Fall Through, Quarterstick Records, 2001
Ännu ett fynd från Epitonic. Indierock möter spagettivästern!